Previous |  Up |  Next

Article

Full entry | Fulltext not available (moving wall 12 months)      Feedback
Summary:
Tento článek se zabývá základními principy bayesovských postupů založených na Bayesově vzorci a větě o úplné pravděpodobnosti. Představuje tyto formule pro náhodné jevy a pro náhodné veličiny a formou jednoduchých úloh přibližuje myšlenky, které umožňují na základě jednotlivého empirického výsledku odhadovat rozdělení pravděpodobnosti v obecné situaci. V prováděných úvahách je užíváno jedno ze základních pravidel pro pravděpodobnost – tzv. princip indiference. V závěru je na základě bayesovských postupů odvozeno pravidlo následnosti.
Summary:
This article covers the basic principles of Bayesian procedures based on Bayes' formula and the total likelihood theorem. It presents these formulas for random phenomena and random quantities, and in the form of simple problems, it approximates the ideas that make it possible to estimate the distribution of probability in a general situation based on an individual empirical result. One of the basic rules for probability -- the so-called principle of indifference - is used in the considerations carried out. In the conclusion, a succession rule is derived based on Bayesian procedures.
References:
[1] Calda, E., Dupač, V.: Matematika pro gymnázia: Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. (2000). Prometheus.
[2] Childers, T.: Co je pravděpodobnost? Teorie, interpretace, usuzování. (2011). Aleph.
[3] Mačák, K.: Poznámky k formování teorie pravděpodobnosti v XVII. a XVIII. století. (1997). In J. Bečvář & E. Fuchs (Eds.), Historie matematiky II. Seminář pro vyučující na vysokých školách (s. 29-68). Prometheus.
[4] Marinoff, L.: A resolution of Bertrand's paradox. (1994). Philosophy of Science, 61(1), 1-24. https://www.jstor.org/stable/188286 DOI 10.1086/289777 | MR 1262559
[5] Mošna, F.: Pravděpodobnost a náhodné veličiny. (2017). PedF UK.
[6] Robová, J., Hála, M., Calda, E.: Matematika pro střední školy. Komplexní čísla, kombinatorika, pravděpodobnost a statistika. (2013). Prometheus.
[7] Zvára, K., Štěpán, J.: Pravděpodobnost a matematická statistika. (2006). Matfyzpress.
Partner of
EuDML logo