Previous |  Up |  Next

Article

Keywords:
bibliografické citace; sazební styl; bib.sty
Summary:
Projekt bib.sty se zaměřuje na řešení sazby bibliografických citací z hlediska nakladatelské praxe, tj. na optimalizaci sazbu a snížení náročnosti následných korektur. V tomto článku jsou představeny novinky v uživatelském rozhraní i v implementaci, například rozšíření o struktury pro další typy bibliografických citací, jako jsou normy, mapy a zákony, volitelně aditivní chování makropříkazu pro zápis URI v případě odkazu na více internetových zdrojů či uživatelsky snadnější nastavení fontů. Bylo navrženo řešení problému zlomu standardních čísel publikací (ISBN, ISSN, ISMN) a implementováno příkazem \typesetorbreak. V závěru jsou nastíněny další směry vývoje.
Summary:
Project bib.sty focuses on typesetting of references from publishers point of view, ie. on optimisation of typesetting process and on lowering of its laboriousness. This paper presents new features in the user interface as well as in the implementation, eg. new structures for norm, maps, and laws; optionally additive behaviour of macro for URI if more links are used; user-friendly font settings. The solution of linebreaks at standard book numbers has been proposed and implemented by the command \typesetorbreak. Finally, new suggestions for the futher development have been outlined.
References:
ČSN ISO 690 Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011, 39 s.
ČSN ISO 690 Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 1996, 39 s.
ČSN ISO 690 Informace a dokumentace – Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha : Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2000, 39 s.
The DOI System. International DOI Foundation (IDF). [on-line]. 2011. [cit. 2011-09-25]. http://www.doi.org
Olšák, Petr: TeXbook naruby. 1. vyd. Brno : Konvoj, 1997. 466 s. ISBN 80-85615-64-9.
Partner of
EuDML logo