Previous |  Up |  Next

Article

Full entry | Fulltext not available (moving wall 12 months)      Feedback
Summary:
Článek se zabývá užítím aritmetického a geometrického průměru ve finanční matematice na vysoké škole. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá značná chybovost studentů při volbě aritmetického nebo geometrického průměru jako matematického nástroje při řešení úloh. Text připomíná matematickou definici, statistický význam a základní vlastnosti geometrického průměru. Jako vzor pro správné použití geometrického průměru obsahuje článek více typových úloh z finanční matematiky, jejichž řešení může významně přispět k většímu porozumění těchto středních hodnot, a tím i k vyšší úspěšnosti studentů v předmětu Finanční matematika na vysoké škole.
Summary:
The article deals with using arithmetic and geometric mean in financial mathematics at university. The questionnaire results show a significant error rate of students when choosing the arithmetic or geometric mean as a mathematical tool when solving problems. The mathematical definition, statistical significance and basic properties of the geometric mean are given. To show how geometric mean can be used, the article contains several typical problems from financial mathematics, the solution of which can significantly contribute to a deeper understanding of mean values and, thus, to the higher success of students in the subject of Financial Mathematics at university.
References:
[1] Hindls, R., Arltová, M., Hronová, S., Malá, I., Marek, L., Pecáková, I., Řezanková, H.: Statistika v ekonomii. (2018). Professional Publishing.
[2] Navrátil, J.: AG–nerovnost v příkladech. (2010). Diplomová práce. Masarykova univerzita, Brno. https://is.muni.cz/th/sf147/diplomka.pdf
[3] Rolínek, M., Šalom, P.: Zdolávání nerovností. (2012). Univerzita J. E. Purkyně, Přírodovědecká fakulta.
[4] Šulista, M., Nýdl, V., Moore, G.: Úvod do finanční a pojistné matematiky. (2014). Jihočeská univerzita, Ekonomická fakulta.
[5] Webové stránky ČSÚ. [online]. 25. července 2022, [cit. 2022-07-25]. https://www.czso.cz/
Partner of
EuDML logo