Previous |  Up |  Next

Article

Full entry | Fulltext not available (moving wall 12 months)      Feedback
Summary:
Teorie pravděpodobnosti patří mezi klasické partie školské matematiky, která navíc nabízí přímé spojení se světem hazardních her kolem nás. Při analýzách takových her se však na střední škole zpravidla omezujeme pouze na určení pravděpodobnosti výher a neřešíme otázku, zda se sázení kvůli vysokým výhrám přece jen z dlouhodobého hlediska nevyplatí. V tomto článku představujeme možnost, jak se i ve třídě touto otázkou zabývat. Nejprve s důrazem na motivaci zavedeme pojem střední hodnoty a následně na čtveřici úloh s reálným kontextem ilustrujeme její význam k hlubšímu porozumění hazardním hrám.
Summary:
The probability theory is a classic part of school mathematics, which also provides a direct connection with the world of gambling around us. During analyses of gambling at secondary schools we usually restrict ourselves to count probability of winnings and omit question whether betting is profitable in the long term due to high winnings. In this paper we present a possibility of how can this question be dealt with in class. Firstly we introduce the notion of expected value with emphasis on motivation and subsequently we illustrate with four real-life context problems its significance to deeper understanding of gambling.
References:
[1] Calda, E., Dupač, V.: Matematika pro gymnázia - Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. (1993). (4. vyd.). Prometheus.
[2] Fagone, J.: Jerry and Marge Go Large. (2018, 1. březen). Huffington Post. https://highline.huffingtonpost.com/articles/en/lotto-winners/
[3] Horenský, R., Janů, I., Květoňová, M., Lukšová, H., Vémolová, R.: Matematika pro střední školy - 8. díl: Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika - Učebnice. (2015). (1. vyd.). Didaktis.
[4] Mačák, K.: Poznámky k formování teorie pravděpodobnosti v XVII. a XVIII. století. (1997). In J. Bečvář & E. Fuchs, Historie matematiky II (s. 29-67). Prometheus.
[5] Michigan Bureau of State Lottery: 2003 Annual Report. (2003). https://www.michigan.gov/-/media/Project/Websites/msl/BSL-L-AR2003.pdf
[6] O'Riley, T.: This Michigan couple spotted a lucrative lottery loophole. (2023, 13. duben). CBC Radio. https://www.cbc.ca/radio/undertheinfluence/this-michigan-couple-spotted-a-lucrative-lottery-loophole-1.6809181
[7] Tlustý, P.: Matematika s nadhledem od prváku k maturitě gymnázia - Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika. (2020). (1. vyd.). Fraus.
Partner of
EuDML logo